Arbetet i projekt TEAM Östergötland fortlöper och i veckan höll arbetsgruppen för det rekryteringsfrämjande arbetet möte.
Mötets fokus var koncentrerat till att presentera den omvärldsanalys som tillsammans med primär och sekundärdata skapar delprojektets analysrapport.
Omvärldsanalysen har haft i uppdrag att titta på hur andra regioner runt om i Sverige, men också Norden, arbetar med sitt rekryteringsfrämjande arbete.
De grundläggande frågeställningar som hanterats i omvärldsanalysen av de regionala “leveransfunktionerna” är:
- Hur är funktionen organiserad?
- Hur är funktionen finansierad?
- Vilken typ av aktiviteter och tjänster erbjuder funktionen?
- Vilka är framgångsfaktorerna?
- Vilka lärdomar har skapats på vägen/vilka misstag kan vi lära oss av?
Vi har i projektet valt att ttitta på International Citizen Hub i Lund, Rekryteringslots Dalarna, Ny i Värmland, Move to Stockholm, Region Gotland, Move to Gothenburg, Work Live Stay i Södra Danmark samt Talent Turku i Finland.
Rapportens resultat kommer att presenteras i delprojektets analysrapport men i kortfattade drag kan konstateras att samtliga arbetar inom ett eller flera av områdena vi kallar “Attrahera”, “Mottagning”, “Behålla”.
Organisationsformerna är däremot nästan lika många olika som intervjuerna. Organisationerna drivs som aktiebolag, ekonomiska föreningar, nätverk eller i offentlig förvaltning. Samtliga intervjuade betonar dock vikten av samarbete mellan det offentliga och privata näringslivet.
Målgrupperna varierar liksom tjänsteutbuden där marknadsföring, medflyttarservice, nätverk och inflyttarservice är några av de tjänster som förekommer.
Bland de lärdomar och rekomendationer som summeras i rapporten kan nämnas att sex av sju intervjuade organisationer lyfter det nära samarbetet med näringslivet som den största framgångsfaktorn för deras verksamhet. Att lyssna in näringslivets behov, att bygga förtroendekapital som organisation, att vara en bra partner som kan göra företagen bättre i sitt dagliga arbete och att hjälpa varandra bedöms som viktigaste.
Flera betonar vikten av den strategiska styrningen, att ha långsiktighet och uthållighet samt att se talangattraktion och rekryteringsfrämjande som en del av platsvarumärkesbygget. En utmaning som flera vittnar om det offentligas roll och den begränsade möjlighet kommuner och regioner har att påverka i det rekryteringsfrämjande arbetet då mycket av det som styr “systemet” ligger på statlig nivå i Sverige.
Arbetet fortsätter nu i delprojektet med fokus på sekundäradatan där ett stort antal rapporter och statistiskt underlag sammaställs samt med primärdatana där ett 50-tal arbetsgivare intervjuas.